top of page

Antikoncepce pro moderní ženu

Poslední týdny mi chodilo mnoho dotazů právě na toto téma. Jak se chránit po porodu? Co když vám nedělá dobře hormonální antikoncepce, ale další miminko si teď nemůžete dovolit? Jak na antikoncepci po čtyřicítce? A funguje vůbec přirozená antikoncepce?


Ufff! Univerzální návod pro každého neexistuje, a tak jsem se rozhodla napsat na toto téma celý článek, abyste se mohly zorientovat a vybrat si variantu, která pro vás bude aktuálně nejschůdnější


Důležité je si uvědomit, že v každém věku potřebujeme zohlednit více aspektů, než se rozhodneme. A tak vám nejprve poskytnu trochu obecnější informace ke každé metodě a na závěr vypíšu, jak to vidím já a svou osobní zkušenost pro inspiraci. Tak, jdeme na to!



Bariérová antikoncepce


Jednou z nejčastěji používaných metod bariérové antikoncepce je prezervativ.

Poskytuje ochranu před přenosem některých pohlavních chorob, avšak není úplně nepropustný. Dnes už je prokázáno, že 100% nechrání před virovou nákazou (včetně viru HIV). Přenos pohlavních chorob však výrazně snižuje. Také antikoncepční účinek není úplně 100%, uvádí se však jen 1% selhání, pokud nedojde k chybě při manipulaci, při nasazení.


Proto je velmi důležité dbát správných zásad používání:


  • ️Používat vždy jen jeden kondom během jednoho pohlavního styku, není možné jej užívat opakovaně.


  • ️Vždy se ujistěte, že kondom není prošlý a obal kondomu nebyl porušený.


  • ️Natahujte kondom vždy až ke kořenu penisu, pozor na případné poškození při manipulaci, například poškrábání nehty.


  • ️Kondom sundejte bezprostředně po ejakulaci.

  • ️Použitý kondom nikdy znovu nepoužívejte a po vyhození si pečlivě umyjte ruce.

  • ️Stejně tak se vyhněte po sexu s kondomem další nechráněné souloži.


  • ️Ideální je spolu s kondomem použít také lubrikační gel na zvlhčení, ideálně s obsahem spermicidních látek, čímž se zvyšuje účinnost bariérové antikoncepce.

  • Kondom je vhodný jak pro mladé páry, pro nové známosti a také u žen, které trpí na časté vaginální infekty. Také ho doporučuji ženám v období rekonvalescence po prodělaném zánětu, nebo jako prevenci infekce před plánovanými gynekologickými zákroky. U párů, které si opravdu nemohou dovolit těhotenství ho doporučuji kombinovat raději ještě s metodou přerušované soulože.


Přerušovaná soulož


Pohlavní styk, kdy muž ejakuluje mimo genitál partnerky. Spolehlivost samotné této metody je poměrně nízká, navíc tato metoda nechrání před přenosem pohlavních onemocnění. Doporučuji ji tedy párům, kteří případné neočekávané těhotenství uvítají.


Pesar

Další a u nás měně frekventovanou bariérovou metodou, je použití pesaru. Pesar je silikonový klobouček, který se vkládá do pochvy za poševní vchod, před čípek. Brání tedy průniku spermií do dělohy. Může se zavést i několik hodin před pohlavním stykem, takže nenarušuje spontánnost sexu. Celkem může být zavedený až 48 hodin. Vyrábí se z lékařského silikonu a je zcela bezpečný, nezpůsobuje alergie ani nevysušuje poševní sliznici.

Účinnost pesaru je poměrně vysoká, pokud je zavedený správně. V prvních třech měsících užívání proto ženám doporučuji ještě další antikoncepční metody, například kondom.

Také je vhodné doplnit pesar spermicidním gelem, který zvyšuje účinnost z 96% na 98%.

Jeden pesar se používá obvykle rok až dva v závislosti na frekvenci použití, obvyklá cena je od 1200 do 1600 Kč.


Pesar je možné užívat dlouhodobě, nedoporučuji ho však ženám v období menstruace a šestinedělí a také u žen se silným poklesem pánevního dna a vrozených vývojových vad genitálií.


Vzhledem k tomu, že u nás je užívání pesaru zatím méně frekventované, přidávám několik doporučení pro jeho užívání:


  • ️Najděte si vhodnou velikost.


  • ️Dopřejte si dostatek času na nasazení, trénujte nejprve v klidu a pohodlí.

  • ️ Při nasazení lubrikujte.

  • ️Během tréninku se chraňte ještě jiným způsobem.


  • ️Nasaďte pesar s dostatečným předstihem před pohlavním stykem.

  • ️Po sexu vyjměte pesar nejdříve po šesti hodinách (spermie přežijí v kyselém PH pochvy jen šest hodin, v děložním hlenu přežijí mnohem déle, ale tam se při správném použití pesaru nedostanou).

  • ️Pro vyšší účinek kombinujte se spermicidy.

  • ️Po použití pesar důkladně omyjte, jemně osušte a před použitím sterilizujte (například vroucí vodou, párou v mikrovlnné troubě - podobně jako menstruační kalíšek a skladujte v suchu v čisté nádobě).


Hormonální antikoncepce - HAK


Pod hormonální antikoncepci patří celá řada preparátů, začnu tedy od nejfrekventovanější v užívání.


Kombinovaná hormonální antikoncepce


Jedná se o pilulku s obsahem estrogenů i gestagenů. Mohou se také užívat hormonální náplasti, tady odpadá nutnost denního užívání. Nově je na trhu také vaginální kroužek, který se na tři týdny vloží do pochvy a tyto hormony uvolňuje také, vyjme se jen na jeden týden v měsíci a potom se znovu nasadí. Cenově jsou pilulky, náplasti i kroužek srovnatelné, vyjdou cca od 300 Kč do 500 Kč za měsíc. Všechny tyto produkty fungují na základě tří principů. Nejprve hormony zablokují ovulaci, vajíčko se tedy neuvolňuje a spermie je tak nemohou oplodnit.

Dále hormony zahušťují hlen děložního čípku a tak je pro spermie mnohem obtížnější proniknout do dělohy. A do třetice se výrazně ztenčuje děložní sliznice, takže by se teoreticky oplodněné vajíčko ani nemohlo uchytit. Navíc se tak výrazně snižuje měsíční krvácení ženy. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že se ve skutečnosti jedná o tzv. pseudomenstruaci. Tedy vlastní činnost vaječníků je v případě užívání hormonální antikoncepce vyřazena z provozu a tělo ženy nejen, že nevyrábí vajíčka, ale také ve skutečnosti nemenstruuje. Krvácení probíhá pouze díky poklesu hormonů (jde o tzv. krvácení z hormonálního spádu). To je dáno tím, že se čtyři dny v měsíci užívají tabletky bez obsahu hormonů (v balení bývají zpravidla barevně odlišeny).


U zdravých žen jsou zdravotní rizika minimální, nedoporučuji však tuto antikoncepční metodu u kuřaček, u žen s onemocněním jater, při vysokém krevním tlaku a při tromboembolickém onemocnění, nebo úmrtí na cévní mozkovou příhodu v rodinné anamnéze.


Může se užívat v jakémkoli věku, ale obecně se již začíná ustupovat od nasazení pilulek v mladém věku na “úpravu zpočátku nepravidelného menstruačního cyklu” a také na zlepšení pleti. Obecně doporučuji užívat kombinovanou hormonální antikoncepci jen na nezbytně nutnou dobu. Doporučuji ho mladým ženám, které si v žádném případě nemohou dovolit otěhotnět a pokud nejsou v monogamním vztahu a také na počátku nového vztahu chránit se ještě i s použitím kondomu před pohlavními chorobami.


Účinnost této metody je 99,8%, v případě pravidelného užívání, které je nezbytné. V případě používání vaginálního kroužku je účinnost ještě vyšší, odpadá totiž nutnost denního užívání.


V případě užívání pilulek mějte na zřeteli, že:


  • Pilulky se užívají každý den, ideálně ve stejnou denní dobu.

  • ️Vynechání pilulek může vést k selhání antikoncepce.


  • ️V případě zapomnění a také během léčby antibiotiky, které účinnost pilulek snižují, je nutné se chránit ještě s pomocí další metody (například kondomu).

  • ️Hormonální antikoncepci doporučuji vysadit alespoň tři měsíce před plánovaným otěhotněním, aby tělo mělo dostatek času se “hormonálně rozběhnout” z vlastních zdrojů a děložní sliznice se obnovila do optimální výšky.


Hormonální antikoncepce byla svého času velkým trendem. Já nejsem zastáncem a ani odpůrcem této antikoncepční metody. Jsem ale jednoznačně proti nadužívání HAK. Její užití je rozhodně lepší, než umělé přerušení těhotenství, což ženy traumatizuje na mnoha úrovních ženství. Zároveň je třeba přihlédnout k možným zdravotním rizikům a zvolit tuto metodu u žen, pro které je bezpečnou. Také bychom si měli uvědomit dopad na životní prostředí. Disruptory (hormonální odpad, který ženy užívající HAK vylučují močí) nejdou z vody nijak vyčistit a ovlivňují tak nejen další živočichy, ale i člověka. Je vědecky dokázaný negativní vliv na zdraví (například předčasnou pubertu u dětí a zejména pro chlapce je nadbytek ženských hormonů problém), které disruptory znamenají. Tuto ekologickou zátěž bychom měli mít na zřeteli při rozhodování.


Jsem také přesvědčena, že dlouhodobou absencí plného menstruačního cyklu se ženy ochuzují o možnost žít své ženství naplno, protože při užívání HAK jsou potlačeny všechny fáze menstruačního cyklu. Zároveň je utlumené libido a také nejsme tak vnímavé na vůni svého protějšku. Je prokázáno, že si pod vlivem HAK mohou ženy vybrat DNA nekompatibilního partnera.

I z těchto důvodů doporučuji ženám užívání HAK jen jako přechodné řešení. Možná na několik let během studií a po škole, než se usadí, ale rozhodně bych ji neviděla jako řešení na celé plodné období života ženy. Obecně platí, že čím déle se HAK užívá, tím déle může trvat, než se menstruační cyklus znovu nastartuje. A vzhledem k vyššímu procentu neplodnosti, toto prosím nepodceňujme.


Hormonální antikoncepce gestagenní


Tento druh antikoncepce obsahuje pouze gestageny. Zvyšuje tedy hustotu cervikálního hlenu, snižuje výšku děložní sliznice ale neblokuje funkci vaječníků. I tak je velmi účinná, pokud se používá pravidelně.

Podobně jako kombinovaná pilulka se užívá denně, tady je však pravidelnost ještě důležitější.


Je vhodná u žen, které nemohou užívat estrogeny, například u kojících žen, u žen s rizikem vzniku tromboembolicke nemoci, s poruchami srážlivosti krve. Není vhodná u mladých dívek a u žen na hranici klimakteria. Gestageny totiž zvyšují riziko nepravidelného krvácení, špinění a hrozí také úplné vymizení menstruace.

Cena je srovnatelná s kombinovanou hormonální antikoncepcí.

Hormonální injekce -depo provera


Jedná se o aplikaci progesteronu do hýžďového svalu jednou za tři měsíce.

Narozdíl od HAK depo- provera neobsahuje estrogeny, takže je vhodná u žen, pro které kombinace hormonů vhodné nejsou. Vysoké dávky progesteronu ztenčí děložní sliznici a zahustí cervikální hlen, funkce vaječníků blokována není. Avšak pokud chce žena otěhotnět, trvá až deset měsíců od aplikace poslední injekce, než je to vůbec možné. Mnoho žen navíc vysoké dávky hormonů špatně snáší, jak po fyzické, tak psychické stránce. I z toho důvodu tuto hormonální metodu svým klientkám spíše nedoporučuji.


Postkoitální hormonální antikoncepce


Jedna se o dvě tabletky, které se užijí do 72 hodin po pohlavním styku. Obsahuje vysokou dávku hormonů, které způsobí změny na děložní sliznici. Oplodněné vajíčko by se tak nemělo uchytit. Míra spolehlivosti je závislá na čase užití po pohlavním styku, obecně platí, že čím dříve, tím lépe.

Na českém trhu jsou dva přípravky, escapelle a postinor. Dají se zakoupit v lékárně bez lékařského předpisu, avšak od věku 16 let, na vydání je třeba předložit občanský průkaz.


Tato metoda je opravdu nouzovým řešením, rozhodně by se měla použít pouze při selhání jiné antikoncepce (sklouznutí, nebo prasknutí kondomu), zcela výjimečně.


Cena se pohybuje od 400 do 600 Kč.


Nitroděložní tělísko s postupným uvolňováním hormonů - Mirena


Nitrodělozni tělíska se vyrábí od nepaměti. Dříve však, díky těžkým kovům, ze kterých byla vyrobena, způsobovala neplodnost a nedala se vyjmout.


Dnes už se vyrábí tělíska, která současně působí i jako hormonální antikoncepce, avšak jen na úrovni děložní sliznice. Snižuje se tak celá řada nežádoucích vedlejších příznaků, a také některá zdravotní rizika.


Hormony, které se z tělíska uvolňují, způsobují zahuštění cervikálního hlenu a také snižují děložní sliznici. Snižuje se tak i krvácení během menstruace. Vymizejí také obtíže premenstruačního syndromu a celkově jsou fáze menstruačního cyklu utlumené, včetně libida.


Tělísko se zavádí na dobu pěti let a cena je kolem 5000-6000 Kč.

Neobsahuje estrogeny, takže se dá zavést i u kojících žen. Zavádí se obvykle na konci šestinedělí, nebo menstruace, kdy je čípek pootevřený a snadno se tělísko zavede. Výhodou je, že se dá kdykoli vyjmout a nebrání dalšímu těhotenství. Uvádí se, že je možné je zavést i u ještě nerodivších žen, já bych však s tímto byla opatrná a tělísko zaváděla raději až poté, co žena porodí.


Tuto metodu dále nedoporučuji ženám, které trpí vaginálními infekty, ženám, které častěji střídají sexuální partnery (nebo v kombinaci s používáním kondomu) a ženám s výskytem myomů na děložní sliznici. Také ženy s deformity dělohy by měly volit jinou antikoncepční metodu.


Nehormonální metody


Nehormonální tělísko GyneFix


Toto tělísko má, podobně jako mirena, tvar písmene T. Narozdíl od mireny však neobsahuje hormony. Je vyrobené z polypropylenového vlákna s měděnými válečky, které uvolňují ionty. Ty ničí spermie, které se dostanou do dělohy.

Existuje i varianta mini, která je vhodná pro mladé ženy, které ještě nerodily.

Nevýhodou však je, že je zde riziko vzniku zánětů pochvy, dělohy a pánve, prodloužené, silnější a bolestivé menstruační krvácení, špinění mimo menstruaci a tím celkově vyšší výskyt chudokrevnosti.


Cena tělíska je 3500kč, tělísko se zavádí na konci menstruace na pět let, ale v případě potíží se může kdykoli vyndat.


Spermicidy

Mezi další nehormonální antikoncepční metody, patří spermicidy. Spermicidní látky se zavádí do pochvy před pohlavním stykem ve formě krémů, čípků, pěn a vaginálních tampónů. Většina účinkuje několik minut po aplikaci a účinek přetrvává cca 2-10 hodin, spermicidní tampóny dokonce 24hodin.


Spermicidy zakoupíte běžně v lékárně, nebo drogerii. Jejich použití je snadné, ale současné užití s tabletami na léčení infekce jejich účinnost snižuje. Také omezují riziko přenosu pohlavních chorob, protože kromě spermií zabíjí také některé viry.


Spolehlivost je dnes už poměrně vysoká, přesto doporučuji spermicidy kombinovat pro jistotu ještě s jinou metodou, například s kondomem.


Sterilizace

Sterilizace je vhodná pro ženy, které už nechtějí otěhotnět. Tato metoda je zcela bezpečná a dnes už se dá provádět i ambulantně. Provádí se tak, že lékař ženě zavede do nejužší cesty vejcovodu spirálky, které do tří měsíců srostou a zabrání tak pohybu vajíček. Žena hormonálně funguje dál, nijak jí to neomezuje v aktivním životě.

Nevýhodou této metody je, že je to definitivní. Ženám před klimakteriem se zase nevyplatí finančně, cena se pohybuje kolem 20 000kč, ambulantní sterilizace potom 25 000 Kč.


Vasektomie

Jedná se o sterilizaci muže, kdy se jednoduchým výkonem (dnes už často pomocí laseru) přeruší chámovody. Spermie se tvoří dál, ale nedostanou se do ejakulátu. I tento výkon se provádí ambulantně. Cena se pohybuje od 9000 do 13000 Kč. Jen je potřeba ještě tři měsíce po výkonu používat další antikoncepční metodu.

Vasektomie, podobně jako sterilizace u ženy, nemá vliv na hormonální funkci ani potenci muže.


Přirozené plánování rodičovství


Je to metoda, kdy se žena miluje pouze v neplodných dnech. Vyžaduje to jistou disciplínu a také pozorování svého těla.

Pro páry, kterým nevadí několika denní abstinence, může být vhodnou volbou.

Osobně však tuto metodu neshledávám úplně spolehlivou, protože znám mnoho žen, které otěhotněly právě v neplodných dnech. Doporučuji přirozenou antikoncepci jen párům, kde by případné další těhotenství bylo vítané. Například v období mezi prvním a druhým dítětem, pokud žena nechce užívat hormonální, nebo bariérovou antikoncepci.



Výše uvedené antikoncepční metody se dají také různě kombinovat, a jak už jsem psala v úvodu tohoto článku, neexistuje univerzální řešení pro každého a v každém věku vám může vyhovovat jiné řešení.


A jak jsem to měla já?


Na začátku pohlavního života jsem používala bariérovou antikoncepci, konkrétně kondom. Po nehodě, kdy došlo ke sklouznutí kondomu jsem použila jednou v nouzi postkoitální antikoncepci. V důsledku této zkušenosti jsem si potom raději nechala předepsat kombinovanou hormonální antikoncepci, kterou jsem užívala dlouhých osm let. Po dokončení studií na vysoké škole a zasnoubení s mým prvním mužem, jsem ji však vysadila. A nikdy už se k ní nevrátila. Konečně jsem začala objevovat svůj menstruační cyklus a jeho dary. Také jsem začala pociťovat opravdovou touhu a za čtyři měsíce od vysazení otěhotněla. Po porodu prvního dítěte jsme s mužem používali kondom v plodných dnech a v neplodných přerušovaný styk. Otěhotněla jsem opět až plánovaně za dva roky.


Když jsem se rozvedla a začínala vztah s mým druhým mužem, nechala jsem si zavést nitroděložní tělísko. Moje tělo ho ale netolerovalo, trpěla jsem častými infekty, silnou a nepřirozeně bolestivou menstruací a po dvou měsících skončila se zánětem dělohy. Nechala jsem si ho tedy vyndat a dál jsme s mužem používali kondom a přerušovaný styk v neplodných dnech. Tady ale metoda selhala a já čelila neplánovanému těhotenství. Měla jsem tehdy navíc od začátku zlé tušení a těhotenství nakonec skončilo jako zamlklé v pátém týdnu. Těžce jsem to nesla a tak jsme se rozhodli miminko co nejdříve mít. Za devět měsíců jsem znovu otěhotněla a protože všechna má těhotenství byla riziková a měli jsme tou dobou už společně čtvrté děťátko, rozhodl se můj muž později absolvovat vasektomii. Výkon podstoupil tři týdny před mým porodem ambulantně na soukromé klinice. Týden se nesměl koupat, výkon byl dle jeho slov téměř bezbolestný a za tři měsíce prodělal ještě kontrolní vyšetření. Osobně si myslím, že je tato metoda šetrnější pro muže, než pro ženu a ve vyspělé společnosti má rozhodně své místo. V západních zemích je vasektomie u mužů v určitém věku naprosto běžná věc a já ji považuji za velmi rozumné řešení pro většinu párů.


Takové byly mé osobní zkušenosti :-).

Mladým ženám, které si nemohou dovolit otěhotnět doporučuji raději spolehlivé metody, nejčastěji hormonální kombinovanou pilulku nebo kroužek, případně náplast a pro jistotu ještě v kombinaci s užíváním prezervativu, pokud zrovna nežijí v monogamním vztahu.

Maminkám po porodu doporučuji nejčastěji buď gestagenní hormonální antikoncepci, nebo přirozenou antikoncepci v kombinaci s použitím bariérové antikoncepce v plodných dnech. Výhodou přirozené antikoncepce je, že se naučíte naslouchat svému tělu a rozpoznávat jednotlivé fáze měsíčního cyklu. A nezapomínejte prosím, že kojení není antikoncepce a otěhotnět můžete i když po porodu ještě nemenstruujete :-).


Ženám, které mají dvě a více dětí, doporučuji zvážit buď nitroděložní tělísko, nebo přirozenou antikoncepci, kdy se v neplodných dnech využívá přerušované soulože, v kombinaci s bariérovou antikoncepcí s použitím spermicidů v plodných dnech. I tato opatření však doporučuji jen u rodin, kde mají ohledně počtu dětí ještě “rezervy”.


Párům, které si další děti nemohou v žádném případě dovolit, vřele doporučuji zvážit vasektomii muže, případně sterilizaci ženy. Ze všech antikoncepčních metod jsou tato nejspolehlivější.


Každá z nás je jiná a tak jsem vám sepsala všechny dostupné antikoncepční metody u nás, abyste v klidu rozvážily, co bude pro vás nejlepší. Zvolte tak, jak vám bude nejvíce vyhovovat v současné situaci a průběžně přehodnocujte tak, jak bude aktuálně zapotřebí.


Závěrem bych tu ještě ráda uvedla citát z mé oblíbené knihy Sai Bába promlouvá k západu:


Sexualita vždy souvisí s pravděpodobností, že bude stvořeno nové tělo. Má-li se dítě narodit, žádný antikoncepční prostředek tomu nezabrání.”

179 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page