top of page

Hodnota mateřství

Aktualizováno: 18. 5. 2021

Na nás, ženy, jsou aktuálně kladené vysoké nároky. Očekává se od nás mnoho. Než založíme rodinu zvládáme zpravidla tato očekávání plnit. Vyděláváme peníze do rozpočtu, pečujeme o sebe, své muže a domovy. Když se narodí dítě, potřebuje veškerou naši péči, pozornost a lásku. Ženy se následně často dostávají do situace, kdy se snaží plnit novou roli mámy, a často i ty ostatní. Snaží se udržet neudržitelné...životní styl jako předtím. Ať už se to týká čehokoli. Peněz, volného času, partnerského vztahu. Snažíme se dělat vše jako předtím. A to je podle mě chyba. Zákonitě se žena přetíží a někdy i vyhoří. Je důležité si uvědomit, že s novou rolí je třeba přehodnotit dosavadní životní styl a některé role třeba i na chvíli odložit stranou. Nemusíme se jich úplně zbavovat. Jen je vědomě odsunout na později. S některými to jde těžko. Například role pracující ženy. Nebo milenky.

Když s tím ale budeme vědomě pracovat, dá se to zvládnout. Uvědomíme si, že se jedná o přirozený proces a možná se nám i uleví.

Myslím si, že je velmi důležité přestat přikládat důležitost tomu, za co nás ocení společnost. Naše konzumní společnost v současné době totiž nejvíc doceňuje jiné hodnoty, než mateřství. To by se mělo určitě změnit. Být maminkou je v určité životní fázi to nejdůležitější. Netvrdím, že nemáme žít i jiné role. Vůbec ne. Ale jestli máme pocit že je toho moc, odkládejme. Nebojme se toho.

Já se například moc nechtěla loučit s vyděláváním peněz. Být finančně závislá na svém muži, pro mě byla v určitém životním období velká výzva. A někdy stále je. No, zatím to zvládám. Snažíme se s manželem o rovnováhu, jak jen to jde. Uvědomuji si, že nejde zvládat všechno najednou

Jakkoli se nás lifestylové časopisy někdy snaží přesvědčit o opaku. Pracující mámy jsou dneska totiž velmi v kurzu. Ale ve skutečnosti nejsme o nic míň, ani víc, jakkoli vyděláváme nebo nevyděláváme peníze do rozpočtu při své roli mámy.

Já si to uvědomila naplno docela nedávno po narození nejmladšího syna. To jsem se vlivem nešťastných okolností dostala na ARO v bezprostředním ohrožení života. Zázrakem jsem přežila. A od té doby už mi přišlo malicherný leccos. Věděla jsem, že na pracovním trhu jsem nahraditelná, jako máma nenahraditelná. Tehdy mne všechny pracovní ambice na čas opustily. Jak malicherný mi přišlo, jestli zvládnu při mateřský pracovat nebo ne. Všechny mé mimo rodinné sny a plány šly na chvíli úplně stranou.

A i když teď pomalu ukrajuji trochu času i své milé práci, která mne zdrojuje a dává do života balanc, nenechám si už nikdy namluvit, že bez zaměstnání je má hodnota nižší.

Milé ženy a tak tedy prosím...

...Rozbijme svá ega a buďme s dětmi když nás potřebují. ...Nespěchejme do práce pokud nutně nemusíme ...Pokud musíme, najděme si práci na kratší úvazek ...Vykašlejme se na to, co si o nás myslí jiní a jak budeme vypadat ve společnosti ...Říkejme ano, kde chceme a ne, kde nechceme ...Přemýšlejme o svých opravdových potřebách ...Nebojme se je následovat ...respektujme, že naše potřeby se časem mění, že nejsme konstantní

A především... ...Buďme sami sebou ...Milujme svůj život ...Ten který je tady a teď

S láskou Tereza

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page