top of page

Jak zvládnout šestinedělí

Aktualizováno: 18. 9. 2023

1. Nemějte přehnaná očekávání. Běžně jste stíhala zaměstnání, po práci nákup a domácnost i pravidelné setkávání s přáteli? Tak tohle pár týdnů (a možná i měsíců) nechte chvíli stranou. Rané mateřství je práce na plný úvazek a zpočátku je důležité se zaměřit především na péči o sebe a o děťátko. Stejně tak nespěchejte s návratem do práce. Nechte si raději rezervy pro případ nouze. Uvidíte, že potom budete více v klidu vy i vaše miminko.


2. Milujte své tělo, bez podmínek I supermodelky mají po porodu povislé bříško a povolené svaly. Přesto to není důvod jít do posilovny a dřít jako před těhotenstvím. Vaše tělo devět měsíců nosilo váš malý zázrak a zaslouží si lásku i obdiv. Je dokonalé přesně tak, jak zrovna teď je!


3. Zajistěte si privátní odbornou péči po porodu, vyplatí se vám Najděte si včas nejlépe privátní porodní asistentku a laktační poradkyni, která vám pomůže s kojením a péčí o sebe i děťátko. Na laktační poradenství nyní můžete čerpat příspěvek od zdravotní pojišťovny 1000kč. Například na najdete přehledně služby po porodu pro ženy, včetně laktačního poradenství.


4. Zpočátku omezte návštěvy Omezte návštěvy do porodnice i k vám domů. Už z porodnice možná budete velmi unavená a celodenní péče o miminko dá zabrat. Domluvte se proto na brzkých návštěvách jen s nejbližší rodinou. Kamarádky a známí mohou přijít až po šestinedělí, nic jim neuteče. Raději se dohodněte předem a klidně si už před porodem užijte společnou oslavu vašeho mateřství (Baby shower).


5. Dopřejte si čas na regeneraci těla Počítejte s tím, že při porodu mohou vzniknout poranění. Epiziotomie, neboli nástřih hráze se hojí obvykle týden, až deset dní a rána je zpočátku citlivá. Pomůže chlazení, hojení urychlí časté sprchování vlažnou vodou. Po císařském řezu je doba rekonvalescence ještě o něco delší a je nutné pečovat o jizvu.


6. Navařte si do zásoby ještě v těhotenství To poslední, co v šestinedělí potřebujete je strávit spoustu času v kuchyni přípravou jídel. Poohlédněte se proto po okolí o možnosti rozvážení zdravého jídla ve vašem okolí, nebo si zamražte jídla předem a uvařte si vždy čerstvé přílohy.

Pomůže vám to ušetřit čas který můžete věnovat sobě a miminku.


7. Ukliďte si předem Pokud jste v dobré kondici, generální úklid udělejte s dostatečným předstihem před porodem. Nebo si pozvěte úklidovou firmu, která to udělá za vás. Kdy jindy si to dopřát, než zrovna teď?


8. Delegujte. Zapojte kamarádky, nebo blízkou rodinu do péče o miminko a domácnost. I hodinka, dvě, kdy vám povozí kočárek a vy si v klidu umyjete vlasy, vypijete čaj, nebo si jen v klidu pustíte oblíbený seriál se počítá.


9. Spěte, kdykoli je to jen možné. Nejen noční, ale i denní spánek budete teď velmi potřebovat. Proto, kdykoli zaspí vaše miminko, lehněte si s ním. I dvacet minut odpočinku navíc vám může vylepšit zbytek dne.


10. VY jste priorita, až potom všechno ostatní. Komu myslíte že mají maminky přednostně nasadit kyslíkovou masku v letadle? Dítěti, nebo sobě? B je správně. A tak je potřeba to dělat i ve všech dalších situacích. Když vy sotva popadáte dech, kdo se postará o vaše dítě? Vy zkratka musíte dat sebe a své potřeby na první místo. Až potom se můžete postarat o dítě a vše ostatní. A že na sebe nemáte čas? Aha, a kdo jiný by měl mít, když ne vy?


Uvedené rady berte prosím jen jako inspiraci a doporučení.

Každá jsme jiná a vždy záleží na mnoha okolnostech, které porod i poporodní hojení provázejí. Krásné a pohodové začátky vašeho mateřství přeji.

131 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page