top of page

Jaký pohyb v nás podporuje ženskou energii?

Jaký pohyb v nás podporuje ženskou energii?



Možná vás jako první napadne jóga.

Jógové cvičení je v posledních letech trendem. Ale určitě to není zrovna jóga, co naši ženskost skutečně podpoří.

Jógu nejprve začali cvičit kněží v buddhistických klášterech a skutečně tak pěstuje spíše mužské kvality. Především koncentraci a také vytrvalost, přesnost, určitý výkon

Tak jsem ji já od počátku vnímala a proto jsem ji asi nikdy úplně nepodlehla. Cvičím ji jen jednou týdně k protažení celého těla a kvůli nesporným zdravotním benefitům. Také pomáhá trénovat zpomalení, které je v naší uspěchané době velmi zapotřebí. Ella už někdy zkouší cvičit se mnou a třeba pořad Jogínci vřele doporučuji a moc nás doma baví.




Pokud ale chceme rozproudit svou ženskou energii, je třeba zaměřit se na uvolnění kořenové čakry. Jsou to zejména pohyby, kdy zapojíme pánev v plynulém a volném pohybu. Opravdu skvělý je tanec. Zejména břišní tance a flirt dance.

Také intuitivní tanec moc doporučuji a takový můžete zkusit i sami doma. Prostě si jen pustíte svou oblíbenou hudbu a necháte tělo, ať tančí, jak se vám zrovna zachce. Užijte si plynutí v přítomném okamžiku a zkuste u toho aspoň chvilku nepřemýšlet a jen se nechat vést hudbou. Stačí i několik minut.


A jaký pohyb si teď dopřávám pravidelně já? Upřímně, zrovna teď to není nic, co by ženskost podporovalo. To proto, že jsem v ženské energii sama přirozeně opravdu hodně ukotvena, takže teď vyhledávám spíše to, co podpoří můj mužsky princip. V poslední době si proto dopřávám většinou výkonnostní kardio cvičení, s posilováním celého těla. Konkrétně pondělky a středy si dojdu na jumping pod vedením zkušené trenérky a koncem týdne si protáhnu tělo při on-line lekcích jógy, nebo si jdu na půl hodiny zaběhat. Nic víc nestíhám, ale myslím že to takto stačí. Ve svém životě vyhledávám spíš rovnováhu, a proto se vyhýbám extrémům.

A všímám si, že právě po porodech a prvních dvou náročných letech péče o nejmenší děti zatouží mé tělo vždy i po vyrovnání mužského principu. Pozoruji to na sobě už potřetí. Otěhotním, porodím a rok kojím. Přitom se pěkně zakulatím a plné tvary si držím tak do dvou let věku dětí. Nakonec je to právě jumping, který mi pomůže tělo vrátit do rovnováhy. Je to však cvičení, které nemohu doporučit každé ženě. Ženám s oslabeným pánevním dnem doporučuji vyhledat jiné cvičení a zejména nejprve zpevnit střed těla. Také do roka, dvou po porodu jumping nevyhledávejte a dopřejte tělu nejdříve čas na regeneraci. V tomto čase a během kojení je vhodná spíše svižná chůze s kočárkem/pomalý nebo indiánský běh, jemná yin jóga, posilování pod vedením zkušené fyzioterapeutky, případně plavání, pokud máte v okolí bazén s čistou vodou. A především, nikdy na sebe nespěchejte. Vaše tělo stvořilo velký zázrak a zaslouží si péči i respekt.


Možná teď po dočtení předchozího odstavce přemýšlíte, zda máte posílit svou ženskou energii, nebo tu mužskou.

A na to je docela jednoduchá odpověď. Vyvažujte vždy to, čeho se vám ve vaší běžné všední rutině nedostává.


Pokud jste právě teď, podobně jako já, maminka s malými dětmi na “plný úvazek”, celodenně vaříte, poklízíte a pečujete, budete spíše potřebovat podpořit svou mužskou polaritu. Proto je vhodné několikrát do týdne vyzkoušet právě fitness cvičení, ideálně doplněné jógou. Nebo klidně jógu několikrát týdně a k tomu třeba běh, nebo plavání. Ono i samo vaše tělo napoví, co zrovna potřebuje nejvíce. Samozřejmě i svižná chůze s kočárkem postačí, obzvlášť v prvním roce péče o děťátko.


Pokud jste převážně naopak v dynamickém životním období, kdy jste orientována na výkon a výdrž, pak je vhodné pracovat spíše na podpoření vaší vnitřní ženy. Obzvlášť profesionálním fitness a jógovým trenérkám a ženám v řídících pozicích doporučuji ve volném čase více plynout a vědomě se nořit do všeho ženského. A že nevíte jak?


Zpočátku stačí úplně jednoduše:


Pořiďte si hedvábné povlečení s kytičkami.

Alespoň ve volném čase místo kalhot oblečte šaty, nebo sukni.

Kupte si parfém a červenou rtěnku.

Občas noste perly po babičce, klidně ležérně k bavlněnému tričku, nebo kousek hezké kvalitní bižuterie.

Tmavé barvy oblečení zaměňte světlými a pastelovými odstíny. Naprosto skvěle funguje červená a růžová.

Občas si doma sama zatančete, ideálně bosá a se zavřenýma očima.

Začněte péct, nebo se zapište do kurzů vaření.

A především...milujte se se svým mužem a zkuste u toho moc nepřemýšlet.

Jak je to jen možné, dopřejte si také chvilky rozkoše sama se sebou.

Místo pravidelného dření ve fitku si občas zajděte na masáž a lekce břišního, nebo intuitivního tance. Za nějaký čas potom uvidíte, že vaše vnitřní žena začíná pomalu zase ožívat.


Ať už jsme v jakékoli životní fázi, je důležité přistupovat k sobě a svému tělu především se zdravou sebeláskou. Zvolte si cvičení podle své intuice a nebojte se měnit to, na co jste možná po léta zvyklá. Pamatujte, že žena je energií změny. Je cyklická a mění se v čase. Proto průběžně přehodnocujte, co vám aktuálně vyhovuje a co zrovna teď potřebuje vaše tělo i duše.

Toužíte po miminku? Pracujte tedy na svém ženském principu. Chcete se teď více zaměřit na práci v externím světě mimo rodinu? V tom případě pěstujte více svůj mužsky princip. Obojí je v pořádku. A je důležité udržovat v rovnováze oba principy.

Krásné červnové dny přeji!


S láskou Tereza

107 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page