top of page

Letní výzvy pro mámy


Léto je už v plném proudu a nám, maminkám, chystá obvykle spoustu výzev.


Je to aktivní čas, kdy kromě práce a domácnosti obvykle chceme věnovat více času našim dětem. Čas, kdy jsme zvyklé z ještě bývalého bezdětného života trávit hodně času venku. Navíc teplé počasí láká na návštěvu koupaliště. Ale, pokud máme více dětí, často zjistíme, že úplně všechno stihnout nejde.


Dříve jsem plánovala na letní prázdniny hodně cest za příbuznými a spoustu aktivit. Asi v polovině prázdnin jsem pak bývala už úplně vyřízená. Letní vedra nešlo přežít jinak, než že jsem byla zavřená s dětmi většinu dne doma. Protože úžeh, nebo úpal svých dětí fakt nechcete Z častých cest jsem byla vyčerpaná také, protože pečovat o batolata v cizím prostředí, plus neustálé balení plen a všeho kolem, mi na pohodě také nepřidalo. Upřímně, letos prožívám asi nejpohodovější léto za poslední roky. Není to věkem dětí, protože Tobi potřebuje ještě hodně péče a pozornosti. Vloni jsme řešili odstavení, letos zase odplenkování.


Co se změnilo, jsem já a má očekávání. Vím, že kromě péče o děti potřebuji věnovat i čas své práci a domácnosti. Záměrně tak dělím harmonogram dne tak, abych byla aspoň trochu v rovnováze. Organizuji výlety na maximálně jeden týdně a další dny vědomě ubírám tempo. Nejezdím už dlouhé cesty po příbuzných, protože vím, že změna prostředí rozhodí Tobiho spánek a já si pak nemám kdy odpočinout. Výjimku jsem udělala jen poslední víkend návštěvou mé sestry a hodně rychle jsem si připomněla, jak je tohle s malými dětmi náročné. Tobimu se rozhodil režim už po cestě a potom už to jelo. Po probuzení byl protivný, večer v cizí posteli nechtěl usnout vůbec. Nakonec usnul na gauči v obývacím pokoji v jednu ráno.

Jak já byla ráda, že druhý den spíme zase doma!

A tak si říkám, že je důležité obzvlášť v letních měsících myslet na to, abychom hlavně my, mámy, byly co nejvíce v pohodě.

Proto:


  • Plánujte letní cesty tak, jak to prospěje vám a vaší rodině, ne tak jak si myslíte že byste měly.


  • Obzvlášť s malými dětmi pamatujte, že méně je více.


  • Dávejte si průběžně s dětmi pohodu doma, i když je venku krásně a máte pocit, že nutně musíte dneska vzít děti na koupaliště. Nemusíte. Zítra je taky den.


  • Dodržujte režim dětí a pokud je to jen trochu možné, organizujte i na dovolené všechny aktivity tak, jak jsou děti zvyklé.


  • Nemějte výčitky, že v létě musíte pracovat a nemůžete být každý den s dětmi venku. Dětem do života jen prospěje, když uvidí životní realitu a naučí se trpělivosti.


  • Volné dny si užívejte a dopřejte i pro sebe zážitky, které udělají radost VÁM!


  • Zkuste si aspoň občas zařídit hlídání a vyrazit s partnerem do letního kina, posedět na zahrádku, nebo na koncert. Uvidíte že vaše pohoda se přenese i na děti.


Počítejte s tím, že s malými dětmi asi nestrávíte celý den na pláži do pozdního večera. I tady bude režim vašich ratolestí hrát přední roli v organizaci vašeho času i veškerých letních výletů. Pamatujte, že je to období, které pomine a s odrůstajícími dětmi se vaše svoboda vrátí.


Zkuste letošní léto více plynout a neplánovat moc dlouho dopředu. Dlouhodobé plány s dětmi málokdy vycházejí. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že poslední dobou míváme větší úspěch s nahodilými akcemi, než s těmi, které plánujeme dlouho předem.


Naše léto se letos skládá z jednoho pobytu u babičky začátkem prázdnin, jednoho dětského tábora uprostřed léta a jedné zahraniční dovolené na závěr prázdnin. Mezitím vyrážíme na krátké výlety a občas odjedeme na chatu. Po každé větší cestě si nechávám minimálně dva dny na aklimatizaci, domácí úklid a vyprání všeho prádla.

A dnes, se čtyřmi malými dětmi v zádech bez výčitek přiznávám, že se uprostřed prázdnin nejvíc ze všeho těším na září. Protože to je čas, kdy i články pro vás píšu v klidu a tichu, zatímco jsou děti ve škole. Ten dnešní vznikal částečně na kolenou na mobilu na dětském hřišti, mezi vařením oběda, servírováním odpolední svačiny a horou prádla po víkendovém výletu. Doufám, že i tak vás potěší a třeba i malinko inspiruje :-)


Krásné a hlavně pohodové léto přeji!


S láskou Tereza

52 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page