top of page

Menstruace

Menstruace

To je posvátný čas. Čas zklidnění a meditace. Čas pouštění i odpouštění. Nedávno na mezinárodní den žen jsem byla posedět s kamarádkami a dostaly jsme se k ryze ženským tématům. Otevřelo se téma menstruace a mě překvapilo, že mé přítelkyně i ve zralém věku nejsou se svým měsíčním cyklem, a zejména touto fází cyklu v souladu. Přitom jedna z nich prožívala zrovna velmi bolestivou menstruaci.

Zveřejnila jsem poté na instagramu krátký článek, na který jsem slíbila navázat. Uplynuly dva týdny v hektickém tempu a téma se znovu otevřelo. Dostavila se mi menstruace a tak jsem den strávila péčí o Tobiho v pohodlném oblečení. Odpoledne ke mě přišla sousedka na kávu a zmínila se o tom, jak její dcera ten den ,,simulovala” a chtěla vypsat z hodiny tělocviku kvůli bolestivé menstruaci. Chvíli vyprávěla a mě začaly docházet souvislosti. Dívka měla měsíčky teprve tři měsíce. Zeptala jsem se, jak příchod měsíčků oslavily. Odpověď byla ,,nijak’’. U nich v rodině se menarché (první menstruace) neslavilo. Ani v jejich nejbližším okolí. Ujistila jsem svou přítelkyni o důležitosti této události a jak vypadá rituál. Ještě ten večer jsem jim donesla láhev kvalitního červeného vína a dárek pro její dceru. Přivítala jsem ji mezi ženy. A ještě ten večer jsem začala psát tento článek. Nastal čas.

Menstruace, podobně jako šestinedělí, je zapomenutá svátost. Je to magický čas v životě ženy, kdy je velmi napojena na intuici. V tomto čase mají ženy zesílenou schopnost meditace a koncentrace. Zároveň je to období odlivu fyzické energie a mělo by tedy být časem odpočinku. Žena se uzavírá více do sebe a má potřebu trávit čas pasivně a ,,uvnitř’’. Uvnitř sebe i uvnitř svého domova, v bezpečí.

Dříve ženy měly na tento čas vyhrazeny zvláštní prostor, v mnoha kulturách to byl červený stan. Tam se scházely ženy aby v klidu odpočívaly a meditovaly. Ve vyspělejších kulturách ženy poté sdělovaly své vize a ,,vyšší” poselství svému kmenu. Protože zrovna v tomto období jsou ženy mimořádně senzitivní na vesmírné energie a mohou prožívat důležité vhledy. Intuice ženy je zde velmi zesílena. Neo cortex, naše racio naopak v útlumu. I díky tomu naše intuice zesiluje, logicky.

Jste-li se sebou dobře propojené, zpravidla v tomto čase kromě únavy zaznamenáte nechuť ke společenským setkáním a mentálním aktivitám. Uděláte pro sebe dobře, když alespoň první dny zvolníte tempo a vynecháte náročnější fyzické aktivity, cvičení. Nemůžeme-li ubrat v práci, nechme si alespoň volné večery. O víkendu pošlete partnera ven s dětmi a požádejte je o pomoc v domácnosti. A dopřejte si více spánku. Stačí první čtyři dny. Během menstruace žena nebývá výkonná a potřebuje odpočívat a nabírat síly. Naše maminky většinou o tomto mnoho nevěděly a tak si tento čas odpočinku a regenerace zpravidla nedopřávaly. Moje maminka dodnes říká, že pokud onemocní, je to v době menstruace. A právě proto, že si nedovolí zpomalit, klade na sebe vysoké nároky a protože je to energická a výkonná žena, která si navíc na svém výkonu zakládá, projeví se vyčerpání jejího organismu typicky právě v této fázi. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že pokud počátkem cyklu dostatečně odpočívám, vymizí i nepříjemné příznaky a do další fáze cyklu vstupuji mnohem vyrovnaněji.

Menstruace je také časem, kdy se tělo ženy přirozeně zbavuje nahromaděných toxinů a přirozeně se čistí. Plánujete-li očistný program, je vhodné jej zařadit právě do menstruační fáze. I díky tomu, že ženy menstruují, dožívají se v průměru vyššího věku než muži, u nichž přirozeně k této ,,očistě”nedochází. Měly bychom se tedy v době menstruace zdravě a lehce stravovat, dbát na pitný režim. U žen se sklonem k chudokrevnosti doporučuji v tomto čase zvýšit příjem železa. Ať už přirozeně nebo pomocí speciálních doplňků stravy.

Já si v čase menstruace neplánuji žádné větší akce, když mohu uberu i v práci a opravdu o něco déle spím. Doma si vždy obleču něco červeného a manžela požádám o svůj ,,červený stan”. V překladu to znamená, že o víkendu na procházky vezme děti sám, doma mi víc pomůže a ví, že nebude navařeno, napečeno a tak dál. Když je to jen trochu možné, nechává mě odpočívat. Samozřejmě teď s malými dětmi to není úplně ideální ale i tak lze některé věci aplikovat. A věřte že je to důležité. Je to další významný akt sebelásky v životě každé ženy


24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page