top of page

Menstruační cyklus a jeho dary

Aktualizováno: 22. 1. 2020

Součástí léčení zraněného ženství, je, kromě jiného, uzdravení vztahu k měsíčnímu cyklu ženy. Něčeho tak přirozeného, co umožňuje vznik nového života a je projevem síly ženy.

Přesto ještě stále v naší společnosti vnímám tabu kolem menstruace a všeho, co s cyklem ženy přirozeně souvisí.

Sebe-vědomé prožívání menstruačního cyklu je základem pro naše sebe-vědomé ženství.


Každá dívka by měla dostat s počátkem menstruačního krvácení vzdělání o menstruačním cyklu. Především o tom, jak ovlivňuje cyklus v lůnu naše myšlenky a chování.

Protože se aktuálně často stále tak neděje, rozhodla jsem se před časem začít přednášet o menstruačním cyklu na základních a středních školách. Snažím se mimo jiné také seznámit dívky s rituálem menarché, aby se naučily uctít krásnou roli ženy, do které vstupují, nestává-li se tak v jejich vlastní rodině.








Stejně tak ženy v období menopauzy si zaslouží projít rituálem moudrosti, aby mohly vzdát hold své plodné části života a přivítat nové životní období, na jehož prahu stojí. Věřím, že právě rituály nám pomáhají vědomě prožít tyto důležité životní okamžiky a zároveň je uctít.

Ale v tomto článku bych Vám ráda zprostředkovala informace o lunárním cyklu a jeho vlivu v širších souvislostech a také z praktického hlediska.

Jednotlivé fáze cyklu:

1. Menstruační fáze (fáze k archetypu stařeny, roční období zima) – 1. až 6. den cyklu

Cyklus začíná prvním dnem menstruace. Na hormonální bázi se tak děje díky prudkému poklesu estrogenu i progesteronu, což má za následek odumření nahromaděné děložní sliznice, která měla sloužit k zanoření oplozeného vajíčka. Fyziologicky tedy potom dochází k odloučení děložní sliznice, která se odlučuje spolu s menstruační krví

V tomto období se naše tělo také zbavuje nahromaděných toxinů a přirozeně se čistí. Plánujete-li očistný program, je vhodné jej zařadit právě do menstruační fáze. I díky tomu, že ženy menstruují, dožívají se v průměru vyššího věku než muži, u nichž přirozeně pravidelně k této ,,očistě“ nedochází.

Během menstruace žena nebývá výkonná, ale potřebuje odpočívat a nabírat síly. Snižuje se koncentrace ženy a naše mentální schopnosti bývají v útlumu. Optimální je, pokud si žena může vynahradit alespoň první dny této fáze k pasivnímu odpočinku, meditaci a dopřát si více spánku než obvykle. Pokud je to jen trochu možné odložte důležitá jednání vyžadující vaše plné nasazení na později.

Naše maminky zpravidla o fázích cyklu mnoho nevěděly a tak často nevyužívaly naplno jeho potenciál. Moje maminka dodnes říká, že pokud onemocní, je to právě v době menstruace. A já vím, že je to proto, že si nedovolí zpomalit, klade na sebe vysoké nároky a protože je to energická a výkonná žena, která si navíc na svém výkonu zakládá, projeví se vyčerpání jejího organismu typicky právě v této fázi.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že pokud počátkem cyklu dostatečně odpočívám, nebývá pro mě menstruace nepříjemnou záležitostí, ubývá somatických příznaků, jako je pobolívání v podbřišku a jiné a do dynamické fáze pak skutečně vstupuji nabytá pozitivní energií.

2. Předovulační fáze ( fáze k archetypu panny, dívky, roční období jaro) – 7. až 13. den cyklu

Po menstruaci naše hormony ,,pracují“ na růstu vaječníkových folikulů, ze kterých se v ovulační fázi uvolní vajíčko. Hladina estrogenů v krvi se zvyšuje, zatímco hladina progesteronu je nízká. Proto nás v této fázi nebaví pečovat, ale jsme více společenské a akční.

Tato fáze cyklu je u žen navíc obvykle přijímána pozitivněji než ostatní, jelikož nám umožňuje být plně výkonné a to si dnešní moderní doba žádá.

Tady doháníme útlum menstruační fáze a naplno se věnujeme i fyzicky náročným aktivitám, přirozeně zvyšujeme tempo. Naše koncentrace a mentální schopnosti jsou v nejlepší kondici a snadno zdoláváme překážky. Zkrátka v nás převládá více mužské, akční energie, takže zvládáme být na chvíli fyzicky téměř rovnocennými partnery našim mužským protějškům a nemáme problém udržet s nimi tempo:-)

3. Ovulační fáze ( fáze k archetypu ženy-matky, roční období léto) 14. až 20. den cyklu

Folikul praská a uvolňuje vajíčko, které putuje vejcovodem směrem k děložní dutině. Pokud je vajíčko oplodněno, uchytí se v děložní sliznici a folikul přetransformovaný na žluté tělísko produkuje dostatek progesteronu, aby se narostlá děložní sliznice neodloučila a těhotenství mohlo pokračovat. Bazální teplota ženy stoupá, takže pro ženy využívající této metody k plánovanému početí vědí, že nastal čas kdy je možné otěhotnět. Dnes už jsou na trhu dostupné i ovulační testy , které (podobně jako testy těhotenské) z moči identifikují zvýšenou hladinu luteinizačního hormonu, jež se na ovulaci podílí, takže měření bazální teploty už není třeba používat. U žen, které nemají pravidelný denní režim navíc mohou být hodnoty bazálního měření trochu zkreslené. Pokud tedy žena pracuje ve směnném provozu s nepravidelnou pracovní dobou, doporučuji raději ovulační testy.

Logicky tedy žena, která otěhotní, se bude cítit jinak než žena, která pokračuje v cyklu. Já osobně jsem velmi senzitivní na hormonální hladiny v těle a vždy intuitivně poznám, že vajíčko bylo oplodněno. Znám ale mnoho žen odpojených od své vnitřní ženy, které i po dobu několika měsíců netušily, že by mohly být těhotné.

Protože se zvyšuje hladina progesteronu, v ovulační fázi je žena obvykle velmi empatická, pečující a zaměřená na vztahy. Zároveň zralé vajíčko chce být oplodněno a žena je v této fázi sexuálně velmi reaktivní, potřebuje žít partnerským vztahem a rodinou. Fyzická výkonnost je v této části cyklu stále na vysoké úrovni a žena se stává často sexuální bohyní. U žen užívajících hormonální antikoncepci však tato fáze cyklu bývá často utlumená. Hormonální Antikoncepce totiž snižuje libido ženy, takže jinak tuto fázi prožívá žena která hormonální antikoncepci neužívá.

4. Předmenstruační fáze ( fáze k archetypu zralé ženy - čarodějky, roční období podzim) 21. až 27. den cyklu

Nedojde-li k oplození vajíčka, následuje tato fáze. Žluté tělísko pozvolna zaniká a díky pozvolnému poklesu hormonu progesteronu, který je zodpovědný za gestaci (těhotenství) a navíc zajišťuje psychickou pohodu, žena může pociťovat emoční výkyvy. Z tohoto důvodu je vhodné v tomto období neřešit problémy, protože se nám v této fázi často jeví větší než opravdu jsou. Také je potřeba omezit kritiku, jednak ve vztahu k okolí a zejména sami k sobě. Pěstovat sebelásku a kladné hodnocení sebe sama je tady skutečně velmi podstatné.

Protože se tato část cyklu vyznačuje zároveň poklesem fyzické a mentální energie (to zase poklesem estrogenu), ženy ho obvykle vnímají více negativně. Přitom stačí jen zpomalit. Málokterá žena ví, že právě v tomto období můžeme využívat svou ženskou tvořivost a máme neobyčejně silnou intuici. Je dobré zaměřit se na pozitivní aspekty této fáze a vytěžit z nich maximum. Díky tomu můžeme omezit časté pocity frustrace a deprivace a se svou energií efektivně pracovat:-).

Každá z nás je jedinečná a prožívá svůj cyklus trochu jinak. Lunární působení je však velmi významné a o propojení svého lůna s naší myslí a energiemi je dobré vědět co nejvíce. Vřele proto ženám (ale klidně i mužům) doporučuji přečíst knihu Rudý měsíc a cyklická žena od Mirandy Grey. Na práci Mirandy Grey u nás úspěšně navázala také Dana-Sofie Šlancarová. Já si u ní objednala magnet pro sebe a pro partnera. Ten svůj mám umístěný na lednici a magnet pro muže je připevněn nad manželovo pracovním stolem. Můj muž se tak lépe orientuje a respektuje psychické rozpoložení ve kterém se nacházím.

V době, kdy jsem se ponořila do studia cyklu mně některé poznatky velmi překvapovaly. Co se sexuální reaktivity týče, to jsem měla na sobě dávno vypozorované. V předmenstruační fázi jsem měla libido vždy na nule, zatímco s prvním dnem menstruace se u mě vždy znovu vyskytla zvýšená reaktivita i schopnost dosahování orgasmu.

Například v pracovním životě jsem ale mohla lépe pochopit sebe samu a svůj cyklický potenciál. Díky deníku jsem vypozorovala, že v předovulační fázi jsem pracovala za dva, v době ovulace jsem zase pro samý altruismus a empatii velkoryse opomenula to, že mně kolegyně odstrčila z mé pozice (vždyť ona tu práci tak moc potřebuje:-)), v předmenstruační fázi jsem zase naopak neměla problém s asertivním chováním, pokud ho bylo zapotřebí.

Je dobré vědět, že vliv lunárního cyklu ještě zesílí v období úplňku, nebo během novoluní. Vypozorovala jsem to u sebe zejména v kritickém období předmenstruační fáze. Díky sebe-vědomému prožívání svého ženství jsem začala lépe prožívat i dříve neoblíbenou předmenstruační fázi svého cyklu, která se vyznačuje úbytkem fyzické i mentální energie, přecitlivělostí a emočními výkyvy. Dnes si právě na toto období plánuji méně pracovních aktivit, vědomě co nejvíce odpočívám, s radostí uklízím a píšu své články. Během menstruace zase pouštím, co mi už neslouží. Protože jsem akční typ ženy a odpočívat moc neumím, nejlépe se mi píše právě v této fázi. Uvařím si vždy dobrý bylinkový čaj, do postele umístím vše, co potřebuji a s termopolštářky pod dekou píšu, čtu a také relaxačně medituji. Pokud toto období připadne na víkend, kdy bývají děti doma, zachumlám se si s nimi do pelíšku a sledujeme pohádky. A někdy prostě poprosím partnera, aby si s dětmi udělali výlet a nechali mně doma odpočívat :-).

Teď, když jste načerpaly tolik informací o vlastním menstruačním cyklu, zkuste si odpovědět na pár otázek. Jen tak, sami pro sebe.

Jak často jste si při čtění uvědomila, že nejednáte tak, jak potřebuje vaše tělo?

Kolikrát do měsíce jdete vlastně úplně proti cyklu? To znamená, že třeba cvičíte ve fázi cyklu, kdy vůbec nemáte?

Stává se vám někdy, že se milujete v období, kdy vlastně vůbec nemáte chuť na sex?

A naopak, milujete se, když cítíte, že opravdu chcete?

Jak často dáte ve své každodennosti prostor pro své POCITY a důvěřujete své INTUICI?

Mluvíte někdy s rodinou, partnerem, či přáteli o tom, v jaké fázi měsíčního cyklu se právě nacházíte? A mluvíte o menstruaci vůbec?

Milujete se s partnerem během menstruace? Pokud ne, proč?

Už na základě vašich odpovědí možná teď máte konkrétnější představu, jak na tom jste ve vztahu k vašemu měsíčnímu cyklu. Je velmi důležité ctít rytmus vlastního menstruačního cyklu a vážit si jej. Pro začátek zkuste pozorovat a nejlépe si i zaznamenávat, jak jednotlivé fáze cyklu prožíváte vy. Pořiďte si nějaký krásný deník, do kterého bude radost zapisovat. Dopřejte si dost času a prvních několik cyklů se s tím učte v klidu pracovat. Začněte třeba tím, že na první tři dny vaší menstruace nebudete moc pracovat a ideálně den, nebo dva, zůstanete s teplým čajem a knížkou v posteli. Pustíte si hezký film. Zapalte si aromalampičku s vonným olejíčkem a jen relaxujte. Možná zjistíte, že se vám ani nechce číst, jen příjemně plynout v čase, meditovat a odpočívat. A pokud jste doteď trpívala bolestivými symptomy na začátku menstruace, uvidíte, že pokud vytrváte, postupně úplně vymizí.


Hygienické menstruační pomůcky

Na trhu jsou zatím nerozšířenější jednorázové hygienické pomůcky. Vložky umožňují krvi samovolně odtékat a proto je považuji ze zdravotního hlediska za vhodnější, než používání tamponů. Příležitostné používání tamponů přirozeně nevadí, ale je důležité tampony často měnit, abychom předešli syndromu toxického šoku. Během prvních dní menstruace tedy použití tamponu doporučuji jen ve výjimečných případech. U žen v šestinedělí užívání tamponů nedoporučuji vůbec. Stejně tak u mladých dívek, které svůj cyklus teprve začínají doporučuji chvíli s tampony vyčkat. Zpočátku bývá menstruace silnější a je pro tělo šetrnější nechat krev volně odtékat. Poslední dny menstruace může dívka zvolit jednorázový tampon v nejmenší velikosti. Například během dovolené a v létě je to dobrá alternativa, aby se mohla koupat společně s vrstevníky.

Mnoho let jsem jednorázové pomůcky také používala, ale dnes je už nepoužívám ani příležitostně. Mnohem zdravější a také ekologickou variantou jsou látkové vložky. Nejen, že jsou pohodlné, ale také prodyšné a šetří nejen naší planetu, ale také peněženku. Prvotní investice je sice vyšší, ale celkově opravdu hodně uštříte. Vybrat si už dnes můžete všechny možné velikosti od slipových vložek po noční. Ty noční vám navíc opravdu neprotečou, ani během prvních dní silnější menstruace. Mě ty jednorázové často protékaly, navíc mi vadila neprodyšnost a v době recidivujících zánětů pro mě bylo nošení jednorázových pomůcek velmi nepohodlné. Naopak bavlněné vložky mě příjemně překvapily jak komfortem, tak i absencí zápachu během menstruace. Díky tomu jsem zjistila, že nežádoucí zápach je daný tím, jak krev reaguje s materiálem, ze kterého jsou jednorázové vložky vyrobené. Rozkládají se díky tomu z menstruační krve rychleji bílkoviny ,,putrescin" a ,,cadaverin", které právě typicky způsobují ,,menstruační odér".

Při používání bavlněných vložek je nutné je prát na vyvářku, ale já už nad tím dnes ani nepřemýšlím. Na toaletě mám svůj košík s víčkem, kam použité vložky přes den ukládám a navečer je vždy dám do pračky a po vyprání je rozložím na elektrické topení přes noc. Ráno je mohu opět použít a pokud jsem přes den venku, nosím v kabelce náhradní a použité dám do speciálního uzavíratelnéhé sáčku. Nebo použiji silikonový menstruační kalíšek.


Kalíšek je další ekologická varianta. Osobně ho používám jako náhradu tamponu. Při návštěvách bazénu, nebo když vyrážím ven s mužem a nechci řešit výměnu vložek.

Kalíšek je snadno omyvatelný, dá se sterilizovat také v mikrovlnné troubě ve speciálním obalu, nebo ho můžete vyvařit a opakovaně používat. Na trhu je mnoho velikostí a snadno se zavádí i vyndavá. Jen bych ho nedoporučila úplně mladým dívkám a před zahájením pohlavního života.



Závěrem tohoto článku bych chtěla říci, že náš menstruační cyklus nám přináší mnoho darů. Každý týden díky němu plyneme v jiné energii. Je jen na nás, jak se naučíme žít v souladu s ním a jestli dary svého měsíčního cyklu naplno využijeme. S láskou Tereza

146 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page