top of page

Neplodnost

Aktualizováno: 18. 5. 2021


Na slunovratový večer jsem dokončila článek, který jsem pro vás chystala od poloviny října. Určitě není náhodou, že transformační energie dnešního dne přispěla k jeho dokončení a tak jej teď s vděčností v srdci sdílím.


Neplodnost řeší aktuálně mnoho žen. Je to těžké a mnohdy bolestné. Je to zásah do našeho ženství. Jedno ze zranění, které je třeba uzdravit.


Příčiny neplodnosti jsou různé a často se navzájem kombinují.

Někdy je fyzický blok na straně muže. To může spolehlivě zjistit vyšetření spermií a tím také párům doporučuji začít. Nikdy jsem nepochopila, proč někteří lékaři začínají “léčit” naslepo ženy, aniž by nejprve vyšetřili partnera. Pokud vyšetření spermiogramu dopadne dobře, je důležité komplexní vyšetření ženy.

Nejprve se odeberou krevní testy na zjištění hladiny ženských pohlavních hormonů. Kombinací tohoto a ultrazvukového vyšetření se zjišťuje, zda žena ovuluje a ideální je zjistit také kdy. Čas ovulace může žena sama zjistit pomocí ovulačního testu (který detekuje hladinu hormonu v moči podobně jako u těhotenského testu, kdy se v moči testuje přítomnost lidského choriového gonadotropinu - hcg).

Ovulace se dá zjistit také s pomocí měření bazální teploty, ale to je efektivní pouze u žen s pravidelným časem uléhání i vstávání. Ženy pracující na směny by měly raději využít metodu ovulačního testu.

Když víme, který den cyklu přesně dochází k ovulaci, můžeme vhodně načasovat pohlavní styk a zvýšit tak šanci na otěhotnění. Doporučuje se také týden předtím styk omezit, aby se zvýšilo množství spermií v ejakulátu. Ale u zdravého spermiogramu to nebude nutně zapotřebí.


Pokud se v rozmezí několika měsíců nepodaří páru početí, je na místě ještě důkladnější vyšetření ženy. To se děje zpravidla invazivní metodou laparoskopické operace, kdy lékaři prohlédnou reprodukční orgány ženy v dutině břišní. Vyloučí se tak například srůsty vejcovodů, které mohou zúžit, nebo úplně omezit jejich průchodnost. Důležité je i vyšetření anatomie dělohy, zda nejsou přítomny myomy, nebo vrozené vývojové vady, které by bránily uhnízdění oplozeného vajíčka.


Po komplexním vyšetření se pár obvykle odesílá do reprodukčního centra na konzultaci. Zde lékaři nabízejí možnou léčbu, doporučí nejvhodnější postup a metodu asistované reprodukce. Některé páry po neúspěšném snažení o početí do centra přicházejí primárně, a tak následují doporučení na komplexní zdravotní vyšetření páru, než se přistoupí k metodám asistované reprodukce.


Neplodnost je třeba řešit komplexně a také přijmout. Protože, jen když problém přijmeme, můžeme se posunout dál. Ať už s nadějí vítat další a nové cesty k dítěti, nebo...změnit směr. Změnit to, co teď vnímáme jako problém na další z aha momentů, které nám dávají vyrůst. Život nás vždy vede správným směrem. Jen otevřít se novým možnostem pro nás bývá těžké, pokud si je nejdříve sami nevytyčíme.

Své o tom ví také maminka, se kterou jsem pro vás natočila poslední rozhovor. Dlouhých deset let se snažili s mužem o děťátko a jejich cesta k dítěti pro ně nakonec byla transformační v mnoha dalších ohledech. Inspirující rozhovor můžete shlédnout na www.zdravizeny.com v sekci rozhovory a také na you tube. Odkaz na rozhovor najdete zde


Závěrem článku bych tu pro vás ráda shrnula pár doporučení:


  • Pokud toužíte po děťátku, dlouho neotálejte. S přibývajícím věkem totiž u žen plodnost klesá. Po 35 roce věku je schopnost vaječníků pravidelně ovulovat výrazně nižší.


  • Dopřejte si čas. Dříve byl pár klasifikován jako neplodný po pětiletém neúspěšném úsilí. Dnes už po roce, dvou. Roli zde hraje i pozdní věk dnešních rodičů.


  • Rady jako “nemyslete na to, je to “v hlavě” a podobně, ignorujte. Přijměte současný stav se vším, co k tomu patří, nechte se s partnerem důkladně vyšetřit a věřte správnému načasování shůry.


  • Dodržujte zásady zdravého životního stylu, alkohol omezte na minimum, hodně spěte, přiměřeně sportujte.


  • Dělejte si radost. Nejlépe každý den.


  • Pokud trpíte nadváhou, nejprve se snažte dosáhnout zdravého BMI.


  • I přes snažení se o děťátko nepřestávejte žít, choďte s partnerem do kina i na výlety, cestujte a věnujte se něčemu, co vás baví a naplňuje.


  • Každá maminka i děťátko mají svou cestu, každá je jedinečná a správná. Důvěřuje a nechte se vést.


P.S. Pokud byste si chtěli přečíst knihu na toto téma, mohu doporučit “Duše miminek” od Waltera Makichena, kterou zmiňujeme také v rozhovoru.


Milé moje, přeji Vám krásné vánoční svátky plné klidu a pohody a v lednu se můžete těšit na nový rozhovor na téma léčba neplodnosti.


S láskou Tereza

87 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page