top of page

Protikoliková dieta

Od třetího týdne po porodu může děti trápit nadýmání bříška. Nazývá se tzv. baby kolikou a může úplně odeznít až ve druhé polovině čtvrtého měsíce věku dítěte. Proto se jí také říká tříměsíční.


Toto období je náročné pro novopečené rodiče dvojnásob. Určité potraviny koliku výrazně zhoršují. Proto jsem pro vás sepsala “protikolikovou dietu”, i když o dietu se ve skutečnosti nejedná. Kojícím maminkám diety rozhodně držet nedoporučuji, jde spíše o to vyhnout se potravinám, které nadýmání způsobují a preferovat naopak výživné jídlo bez nežádoucího nadýmavého efektu.


Potraviny, kterým je třeba se první tři až čtyři měsíce po narození miminka vyhnout jsou:


Čokoláda

Cukrovinky

Bublinkové nápoje

Sladké vody a džusy

Kynuté pečivo (koláče, buchty a jiné sladké dezerty)

Čerstvé pečivo (chléb, rohlíky, housky…)


Dále:


Luštěniny

Sójové boby

Tofu

Cibule a česnek

Pórek

Brokolice

Květák

Hruška

Švestky

Hroznové víno


Nadýmat může také

Ovoce se šlupkou

Čerstvá rajčata a papriky


Mléko a smetana (jde o laktózu, ta může nadýmat)


Teď vám možná připadá že vůbec nevíte, co vlastně jíst. Během laktační poradny mi ženy často řeknou, že už jsou v koncích a opravdu tedy neví, jak se stravovat.


Jak si jídelníček sestavit tak, aby vám nic nechybělo, a miminko zbytečně nebolelo bříško?


V první řadě se vyhněte výše uvedeným nadýmavým potravinám. Co se cibule a česneku týče, v malém množství povařit do polévky nebo jako základ pro omáčku nevadí . Když do velkého hrnce masového vývaru dáte cibuli a malý stroužek česneku, nic se nestane. Ale určitě vynechte cibulačku, česnečku, guláš a další hodně kořeněná nebo pálivá jídla. Do pomazánky je teď také nepřidávejte.


Kravské mléko nahraďte rostlinnou alternativou nebo zkuste variantu bez laktózy. Zakysané mléčné výrobky nenadýmají. Šlehačku a smetanu ale do vaření vynechte načas úplně. Máslo můžete přepustit (přepuštěné máslo laktózu neobsahuje) a sýry v malém množství nevadí, případně můžete vyzkoušet kozí nebo ovčí sýry.


Místo čerstvého pečiva zvolte dočasně toastový chléb, který si můžete rozpékat. Jako dezert si raději dejte banán se zakysanou smetanou, jogurtem, ořechy, případně s troškou medu.


Kávu si dát můžete, ale raději kvalitní s rostlinným mlékem. Ne více než dva šálky za den. V tom případě už vynechte teinové čaje a další kofeinové nápoje.


Co se pitného režimu týče, je důležité vypít denně 2,5 až 3l tekutin. Počítají se i polévky. Přibližně polovina z toho by měla být čistá neperlivá voda, dále klidně ovocné nebo zeleninové šťávy a bylinkové čaje na podporu laktace. Ideální jsou různé fenyklové směsi (to aby miminko nebolelo bříško) a na podporu laktace je výborné řecké seno a jeřabina lékařská. Ani s čaji to ale netřeba přehánět, dva až tři šálky denně bohatě postačí.


A zpět k jídlu.

Základem by měla být tři vyvážená hlavní jídla denně, která obsahují sacharidy, bílkoviny i zeleninu. Můžete jíst všechny druhy příloh s výjimkou kynutého knedlíku. Je důležité konzumovat maso, a to nejen ryby a drůbež, ale také červené maso alespoň třikrát do týdne. V šestinedělí jsou ženy totiž více ohroženy chudokrevností a potřebují doplnit zásoby železa. Počítají se i vývary a mleté červené maso, například sekaná.


Dvě malé svačinky mezi hlavními jídly bohatě postačí. Je možné přidat ještě malou večeři v pozdějších večerních hodinách, která vám dodá energii během nočního kojení.


Svačinkou přes den potom může být i slabá káva s hrstkou ořechů, kvalitní ovoce, kefír a nebo smoothie, ovocné a zeleninové šťávy. Nejprve si ale jednotlivé druhy ovoce a zeleniny otestujte, zda na ně miminko nebude mít reakci. Doporučuji jednotlivé druhy ovoce a zeleniny zkoušet s odstupem dvou až tří dnů. Ideální je koupit si notýsek, kam si vše budete zaznamenávat. Během šestinedělí tak postupně zjistíte, které potraviny jsou pro děťátko dráždivé (tedy vyskytla se například vyrážka, zhoršení koliky apod.) Těmto potravinám se načas vyhněte a po čase můžete opět vyzkoušet. Pokud se reakce zopakuje, je vhodné další postup konzultovat s ošetřujícím lékařem dítěte.


Notýsek později můžete využít také například při zavádění prvních příkrmů, kdy se i v tomto případě jednotlivé druhy zeleniny a ovoce přidávají postupně a s dvoudenním odstupem.


O tom ale zase někdy příště :-)


Přeji vám krásné, téměř už jarní dny a klidné šestinedělí.


Vaše Tereza

613 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page