top of page

Péče o naši ženskost

Aktualizováno: 18. 5. 2021

Milujeme naši ženskost a chceme o ni pečovat. Často ale nevíme JAK.

Návody na to, jak pečovat o pleť jsou plné časopisy. Všichni víme, že je potřeba pleť ráno a večer důkladně odlíčit, pravidelně čistit a hydratovat. Kupujeme si drahé krémy a omlazující séra, podstupujeme kosmetické procedury, investujeme do ní čas i peníze. A co naše vagina? Většinou jsme s ní málo propojené. Zejména v mladém věku. Muži jsou se svým mužstvím velmi sžití, je to dáno i anatomicky, vidí si na své přirození, odmalička je při močení berou do dlaní, je to zdroj jejich pýchy a sebejistoty. My ženy naopak. Běžně na ní nevidíme a pokud zrovna netrpíme diskomfortem, často ji ani moc nevnímáme. Nejsme zvyklé do ní investovat a pečovat o ni. Už s názvem míváme často problém. Přitom je to “brána života”. Ano, prochází tudy život, tam i zpět. Proto ráda používám název “Yóni”, protože doslova znamená brána života.


Nebyla jsem s ní propojená odmalička. Tedy byla jsem, než mě jednou babička plácla přes ruku. Nevím už, kolik mi bylo let, ale myslím, že jsem byla tak do věku pěti let. Dodnes si vzpomínám, jak mě tenkrát zalil pocit studu a hanby. Vtiskla jsem si tehdy, že dotýkat se sama sebe, se nemá. Ani v pubertě jsem se sama sebe nedotýkala. Bylo to pro mě TABU. Následující léta na hormonální antikoncepci vyřadila můj přirozený menstruační cyklus a spolu s ním usnulo i libido. Neměla jsem ani potřebu to dělat. Až po vysazení antikoncepce po vysoké škole jsem se začala nevědomky propojovat se svou ženskostí. Můj měsíční cyklus se probudil a pár měsíců na to jsem prožila svůj první orgasmus. A mnoho dalších. Otěhotněla jsem a spojila se se svou vnitřní ženou. Archetyp matky jsem v sobě měla silně převažující snad už jako malá holčička (pořád jsem rodila, kojila a starala se o své panenky). S narozením nejstaršího syna jsem do něj ale vstoupila naplno a stále je v mém životě hodně aktuální. Dnes už jsem napojená na svůj měsíční cyklus a svou ženskost si hýčkám. Miluji svou yóni a pečlivě se o ni starám. Jakmile mám na ni tendence zapomínat, ozve se sama. Zánět, diskomfort a další signály mého těla mě rychle vrací zpátky k sobě.


Jak tedy o svou ženskost pečovat, aby jsme byly zdravé a mohly své ženství prožívat naplno?


V první řadě se ji naučme vnímat. Pozorujme občas, jak se cítí a co potřebuje. Jak s námi komunikuje. Můžeme začít jednoduše tím, že začneme relaxovat a soustředit se na naše pocity. Jak se právě teď cítí? Chtěla by se milovat, nebo chce odpočívat? Je vlhká, nebo spíš sušší? Je uvolněná? Stačí VNÍMAT. A potom věnovat tolik péče, kolik je třeba.


  • V mladém věku postačí koupit kvalitní aromatický olej v bio kvalitě ( já dávám přednost ředěným v jojobě, výborná je růže, ylang ylang ale i santal v případě kvasinkových infektů, nebo levandule v pozdním šestinedelí jako prevence zánětů.) Olej si dejte třeba do nočního stolečku a každý večer jim svou yoni jemně opečujte.


  • Pokud trpíte na záněty, vyhýbejte se koupeli v chlorované vodě ( vyhledávejte v zimě spíše slané bazény s mořskou vodou). Každý infekt pečlivě DOLÉČETE. A trvejte na tom, aby váš ošetřující gynekolog ošetřil zároveň s vámi i vašeho partnera. Případně všechny další sexuální partnery. Nutno dodat, že monogamie je v tomto případě nesmírnou výhodou.


  • RESPEKTUJTE ji. Pokud se vám nechce do milování, nenuťte se do toho, ani z lásky ke svému partnerovi.


  • Vyzkoušejte BYLINKOVOU NAPÁŘKU. A dopřejte si ji pravidelně každý měsíc, nejlépe dva dny před očekávanou menstruací. I díky tomu bude samočistící menstruační proces mnohem efektnější. Po porodu, potratu, či nemoci si dopřejte profesionální aplikaci vaginální napářky s jemnou aromaterapeutickou masáží. Více informací k masážím najdete tady https://www.zdravizeny.com/aromaterapeuticke-masaze-pro-zeny


  • Pokud trpíte vaginální suchostí, například po potratu, během kojení, nebo v menopauze, dopřávejte své yoni pravidelnou hydratační péči. Dnes je na trhu celá škála produktů, které vaginální sliznici hydratují, ať už ve formě krémů, nebo čípků.


  • Nevyhovuje vám jizva po porodu? Nechte si ji vyhladit laserem. Také je možné absolvovat VAGINÁLNÍ REJUVENACI k omlazení a regeneraci sliznice. Na časté gynekologické záněty však nemá tento zákrok vliv.


  • Pociťujete často vaginální diskomfort, nebo po porodu trpíte nepříjemným pocitem při milování? VAGINÁLNÍ MAPOVÁNÍ je metoda, která vám pomůže zahojit vaše zranění na těle i na duši. Také pomáhá vracet citlivost tkáním a mnohonásobně zlepšuje tělesný prožitek z milování. Vřele tuto metodu doporučuji vyzkoušet všem novopečeným maminkám, ale také po jakémkoli traumatu, nebo pokud cítíte při milování určitý blok, který je pro vás obtížné překonat. Je jen na vás, kterou z uvedených metod vyzkoušíte, aby jste opečovaly svou ženskost. Můžete je zařadit do pravidelné péče pozvolna a vyzkoušet, co vám bude nejvíce vyhovovat. Tyto zimní, pomalé dny jsou ideální příležitostí .

S láskou Tereza

87 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page