top of page

Rituály a moje řecká svatba

Rituály jsou v našich životech velmi důležité .

Z novodobých rituálů dnes slavíme nejčastěji narozeniny, dále svatbu, křtiny, nebo také pohřeb. Během historického vývoje naší země se spolu s autonomií profese porodní asistentky postupně vytratily také rituály oslavující ženství. Přitom život ženy je tak pestrý a nabízí mnoho příležitostí k oslavě. Například první a poslední menstruace a také celá řada mateřských rituálů.

Mateřské rituály jsou zejména předporodní a poporodní, ale také například rituál odstavení od mléka. Já osobně jsem si prošla také rituálem k početí dítěte a rituálem nevěsty před svou druhou svatbou. Byly to velmi krásné a obohacující zkušenosti na mé ženské cestě, a tak s vámi tuto svou zkušenost posdílím v tomto článku.

Když mě můj druhý muž požádal o ruku, věděla jsem jistě, že už nebudu chtít velkou svatbu v rodinném kruhu. Oba jsme již takovou měli za sebou. Tentokrát jsme si přáli poklidný obřad jen ve dvou. A za tím účelem jsme se nakonec rozhodli odletět do zahraničí. Jednak jsme se chtěli vyhnout rozhodování, kdo by nám šel z širokého příbuzenstva a přátel za svědky (a případně je urazit navzájem) a také jsme do té doby sami dva u moře ještě nebyli.

Nějaký čas jsme se rozhodovali ohledně destinace a brzy jsem přišla s nápadem na malý řecký ostrov Skopelos, kde se natáčel slavný film Mamma Mia. Mám ten filmový ráda a i to sehrálo v rozhodování svou roli.



V lednu 2017 jsem kontaktovala svatební agenturu svatba trochu jinak a záhy jsme měli objednaný zájezd i obřad na 1.7.2017

To datum mi přišlo nejlepší a navíc nám byl konec června doporučen i z astrologického hlediska vhodného termínu k početí dítěte, které jsme si moc přáli. Mimochodem, tato metoda výpočtu Lékaře a astrologa Jana Kefera je velmi přesná a já ji vřele doporučuji všem párům, které se potýkají s neplodností.

To sice nebyl náš případ, ale o předchozí miminko jsme přišli a proto jsem požádala zavčas našeho astrologa i v této věci o radu. Jak už jsem zmínila v porodním příběhu, astrologie je úžasná věda a mě osobně moc pomáhala a pomáhá. Když si opravdu nevím rady, mrknu na to z vyšší perspektivy a hned mám jasněji.

Protože jsem se tou dobou již hodně zabývala seberozvojem, přála jsem si tentokrát vědomě uchopit i svou ženskou cestu v této věci. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla absolvovat rituál nevěsty u Tamary Melissy. Tyto rituály zpravidla probíhají v širokém kruhu žen. Já si ale přála prožít jej soukromě... jen já, Tamara a nakonec i moje máma. Dopisuji si tedy v polovině května s Tamarou. Píše mi, že podporu ženského kruhu vnímá jako stěžejní, ale vyhoví mi.

Rituál se konal 6. 6. 2017 a já týden před začátkem obdržela pokyny, co dovézt s sebou. Byly to především červené šaty, věneček a fotografie žen mé rodiny. Babičky, tety, sester a všech ostatních. Důležitá byla jak mateřská linie, tak linie otcovská. Dále předměty, které z nějakého důvodu už nechci nést dál do svého manželského života. Cokoli, co během rituálu budu chtít spálit, nebo vyhodit a nechat za sebou. Potom symbolický předmět který představuje novou životní etapu. A také láhev červeného vína, ovoce a další oblíbené pochutiny na hostinu. V den "D" jsme se s mámou vydaly autobusem do Prahy. Čas rituálu byl stanoven na druhou hodinu odpoledne a tak máme čas si povídat. Cestou stíháme oběd i kávu a já jsem překvapená, co všechno jsme probraly. Moje máma je úplně jiná než já, vlastně jsem ani nevěděla, jestli se rituálu vůbec bude chtít zúčastnit. Nabídla jsem jí to hlavně proto, že mě samotnou by mrzelo, kdyby mě má dcera jednou nechtěla vzít s sebou na takovou událost. Mamka ale přijala a nakonec nás to sblížilo tolik, že bych takový rituál přála prožít každé mámě s dcerou. Tamara byla úžasná průvodkyně a během obřadu nejvíc plakala moje máma. Všechna zranění, kterými od dětství prošla, tady vypluly na povrch a my měly jedinečnou možnost poléčit ženskou linii našeho rodu vzájemným odpuštěním a objetím. I to je součást a účel rituálů. V závěru rituálu se převleču do červených šatů a dostanu od obou žen požehnání. Po hostině jedeme domů a já si uvědomuji, jak moc vlastně tenhle rituál potřebovala moje máma. Možná že v určitém ohledu ještě více než já. Po rituálu mi mamka doma předává dárek s dopisem. V balíčku jsou červené, ručně broušené skleničky po mojí babičce. V obálce je psaní, kde mi je psáno věnování. Babička si prý vždy přála předat tyto sklenky mě. Cítím obrovskou sílu toho okamžiku, dojetí a vděčnost za požehnání své babičky do mého nového manželství. Ještě měsíc předtím, desátého května jsem za úplňku provedla rituál, kdy jsem prosila o početí našeho miminka. Byl to takový intuitivní soukromý rituál, kde jsem byla jenom já. Shromáždila jsem předměty nachystané pro děťátko a provedla rituál čtyř živlů. Do vody jsem ponořila květiny které jsem ten den natrhala, a pomoci Koshiho mlýnků rituál zakončila. Použila jsem i aromaterapii a růženín, okvětními lístky růže ozdobila svíčky a vysílala jsem své přání do vesmíru s tím, že už jsem připravená. Poté jsem vypila sklenku vína a vonným růžovým olejem jsem potřela celé své tělo. Pomodlila jsem se potom ještě za své přání i poděkovala.

Na svatební cestu jsme odlétali 24.6.2017. Byli jsme ubytování v malé rybářské vesničce, kousek od útesu Amarandos, kde jsme byli místní starostkou oddáni. Musím přiznat, že jsme byli zklamáni z ubytování, protože hned vedle nás byl nádherný pokoj s terasou a překrásným výhledem na moře. Ten pokoj si zamluvila jakási Angličanka s dcerou a my měli řadový pokoj v uličce. I z tohoto důvodu bych služby této agentury nedoporučila, protože jsem přesvědčena, že novomanželům se má přednostně zajistit nejlepší možné bydlení. My jsme navíc za tuto službu i připláceli nemalé peníze. Jinak bylo místo nádherné a my si užívali moře i místní tradiční kuchyni v restauracích. A ke mě přicházela krásná znamení.

Na jednom výletě jsme se s Lukášem pohádali na čtyřkolce a já šla uraženě kus pěšky (klasická hádka o rychlosti v jízdě a mokrých plavkách). V zatáčce na silnici daleko za městem jsem zakopla o růžový dudlík. Užasle jsem na něj chvíli hleděla a potom ho vzala s sebou. Den po početí Tobiáška jsem v přístavu na zemi našla dudlík druhý, tentokrát modro žlutý. Pamatuji si, že mi tehdy problesklo hlavou, že to naše miminko bude nakonec asi tedy spíš chlapeček. A je

O hejnech vran která létala nad celým ostrovem i nad naším apartmánem, dvou čápech, kteří nade mnou kroužili v Chebu uprostřed města a mnohých dalších znameních, už se tu rozepisovat nebudu. Ale večer před početím Tobiho jsme se šli projít do přístavu, byl opět úplněk a oba jsme si zvlášť udělali malý rituál na břehu moře, v přístavu. Tam jsme chvíli meditovali a každý z nás promlouval k dušičce našeho miminka, že už jsme připraveni a až bude chtít, budeme šťastný za její přítomnost v našich životech.

V den svatby jsem si dělala poslední z rituálů pro sebe. Odpoledne jsem šla sama na pláž a v moři nechávala symbolicky odplynout co bylo třeba...

Slova z rituálu která jsem šeptala živlům jsem si zapsala a tady jsou...

Plavu v moři... promlouvám k vodě..., moře, odplav mé slzy a mé trápení...”

Pohlížím na slunce..., slunce, uzdrav mé tělo a požehnej mému sňatku...”

Pohlížím na větve stromů na břehu, kde je vítr ohýbá..., větře, odfoukni mou minulost...”

Když doplavu ke břehu, vstupuji do vyhřátého písku..., země, požehnej mému lůnu a obdaruj mě dítětem...”

Usedám potom do písku u lehátka a prsty do něj ponořím... v prstech cítím kroužek a vzápětí vylovím zlatou dětskou náušničku. Úplně jednoduchou, jako zmenšený prstýnek. Byla jsem obdarována a vím, že mému sňatku i těhotenství je požehnáno.

Můj soukromý rituál čtyř živlů byl opět zcela intuitivní. Byl to můj vlastní svatební rituál a dodnes na něj ráda vzpomínám.


Později odpoledne se vracím do apartmánu, rychle se nachystáme a zasekneme se na úpravě mých vlasů. Vezla jsem s sebou žehličku na vlasy, ale ani já, ani Luky neumíme vlasy natočit, takže se strhne hádka a Lukáš shání pomoc v dalších apartmánech. Vlasy se mírně natočit sice podaří, ale je největší vedro, co tam kdy pamatovali, 42 stupňů. Cestou na loď mi tedy lokny stejně zplihnou, make-up se rozteče a nejpříjemnější zážitek je cesta lodí k útesu, kdy nás ovívá vítr. Na útesu nás pronásleduje hejno vos, dostanu žihadlo pod sukní a celý obřad nám svítí do tváře rozpálené slunce. Naštěstí to máme rychle za sebou, nechci se ani fotit protože kolem nás krouží hejno vos a padáme horkem.



V přístavu máme na mole připravenou hostinu, leč obsluha na nás bohužel zapomíná. Na břehu jedna rodina slaví narozeniny a tak za námi na molo zavítají jednou za hodinu. Další důvod, proč bych službu této agentury již nevyužila. Hned po jídle odcházíme do vedlejší restaurace kde je obsluha přívětivější, slunce mezitím zapadlo a je konečně příjemné klima. Sundavám z vlasů věneček a přichází ke mě malá holčička, patrně Angličanka. Chce se se mnou vyfotit a já ji věnuji svou svatební kytici. Za chvilku se vrací s kamenem který mi daruje a ještě chvíli potom fascinovaně sedí u mě v klíně. Na to krásné modrooké blonďaté děvčátko nezapomenu.



Za dva dny se s Lukášem vydáváme na procházku na útes Amarandos, místo našeho svatebního obřadu. Cestou ucítím známé tlaky v podbřišku...u všech svých dětí poznám hnízdění v děloze od prvního okamžiku. S radostí ho objímám a oznamuji mu své těhotenství. Pro jistotu se hned vracíme zpátky, protože je horko a výstup na útes je hodně do kopce.

V apartmánu do malé růžové krabičky shromažďuji všechny předměty, kterými jsem byla během svatební cesty obdarována. Dodnes je mám schované v nočním stolku, pro štěstí.


Ze svatební cesty jsem tedy odjela nejen vdaná ale těhotná, přesně jak jsem si přála. Rituály, které mě předtím i v průběhu provázely, byly nádhernou a důležitou součástí mé tehdejší životní změny. Jsem šťastná, že jsem mohla část své životní cesty prožít vědomě a moc doporučuji, abyste i vy pozvali kouzlo rituálů do svého života.


Ráda bych na závěr shrnula pár rad a doporučení:

1. Pokud by vás lákala svatba v zahraničí, zvažte možnost formálního obřadu v Čechách a uspořádejte si raději neoficiální rituál v zahraničí pro vás dva. Klidně i s oddávajícím a dvěma náhodnými svědky. Administrativní část svatby je totiž poměrně komplikovanou záležitostí. My jsme ještě dva měsíce před narozením našeho syna nebyli v ČR úředně svoji, protože zahraniční svatby vyřizuje jediná úřednice v Brně, která si dává patřičně na čas.

2. Místo svatební cesty zkuste najít bez cestovní kanceláře. Například přes airbnb můžete najít cenově výhodnější ubytování a víte přesně jak bude vypadat. Nemusíte být za drahé poplatky odkázáni na službu cestovní kanceláře a vyhnete se tak možnému zklamání, jaké jsme po příjezdu do destinace zažili my.

3. Šaty jsem objednávala přes internet a ty moje v řeckém stylu jsou cenově dostupné a seženete i na ali express

4. Do cílové destinace vyražte raději pár dní před obřadem, ať máte čas se porozhlédnout a domluvit vše co je třeba.

5. Restauraci a květiny domluvte na místě osobně, ani v tomto případě zprostředkování agentury nepotřebujete.

6. Užijte si svou dovolenou naplno a dopřejte si aspoň některé z rituálů, které tu uvádím. Uvidíte, že to vše pak budete prožívat mnohem více a učiníte tak tyto chvíle nezapomenutelnou součástí vaši životní cesty.


Snad pro vás budou tyto řádky užitečnou inspirací A já Vám všem přeji krásné letní dny

125 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page